Kötü alışkanlıklar, insanı maddi ve manevi açıdan zayıflatan, huzur ve sağlığını tehdit eden belalardır. Sigara, alkol, kumar, uyuşturucu gibi zararlı maddeler başta olmak üzere, aşırı yemek yeme, öfke kontrolsüzlüğü, sosyal medya bağımlılığı gibi nice kötü alışkanlık, hayatımızın bereketini tüketen birer sülüktür adeta. Peki bu kötü alışkanlıklardan nasıl kurtulabiliriz? İşte burada devreye duanın şifalı gücü giriyor. Gelin hep birlikte, kötü alışkanlıklardan uzaklaşmamıza vesile olacak anlamlı dualara kulak verelim.
Tövbe ve Yardım Duası
Kötü alışkanlıkların pençesinden kurtulmak için atılacak ilk adım, Yüce Allah'a tövbe edip O'ndan yardım dilemektir. Bunun için şöyle dua edebiliriz:
"Ya Rabbi! Nefsimin ve şeytanın tuzaklarına kanarak edindiğim kötü alışkanlıklardan pişmanım. Sana tövbe ediyor, bu illetten beni kurtarman için sana yalvarıyorum. Beni bu kötü alışkanlıklarla mücadele edecek irade ve güçle donat Allah'ım!"
Böyle gönülden yapılan bir dua inanın yüreklere kuvvet, iradelere metanet aşılayacaktır.
Sabır ve Sebat Duası
Kötü alışkanlıklardan vazgeçmek, sabır ve sebat gerektirir. Bunun için şu duayı sık sık tekrarlayalım:
"Rabbim! Bu kötü alışkanlıklarla mücadele ederken beni sabır ve sebatla donat. Yolun zorluklarına göğüs gerebilmeyi, pes etmemeyi, azim ve kararlılıkla ilerlemeyi bana ihsan eyle ya Rabbi!"
Bu duayı özellikle alışkanlıklarınızla mücadele ederken zorlandığınız anlarda okumak, size büyük bir manevi direnç kazandıracaktır.
Şifa ve Afiyet Duası
Kötü alışkanlıkların hem ruhumuzu hem bedenimizi hasta ettiğini unutmayalım. Şifa ve afiyet niyaz etmek, tedavi sürecinin önemli bir parçasıdır:
"Ya Şafi, Ya Kafi! Kötü alışkanlıklar virüsüne yakalanmış ruhuma ve bedenimine şifa ver. Maddi tedavileri bereketli eyle. Nikotin bandı, ilaç gibi yardımcı unsurları faydalı kıl. Bedenime sağlık, zihnim dinginlik, ruhumsa huzur bahşeyle Allah'ım!"
Bu şekilde şifa ararken, nasıl ki doktorlara gidiyorsak, manevi tedavi için de duaya sarılmalı, Yüce Şafi olan Allah'tan derman dilemelisiniz.
Dua ve Çabanın Buluşması
Şunu asla unutmayın: Dua tek başına yeterli değildir, çabamızla desteklenmesi gerekir. Kötü alışkanlıklara "dur" deme yolunda somut adımlar atmalı, azimle ilerlemelisiniz. Örneğin:
- Kötü alışkanlığı tetikleyen kişi, ortam ve eşyalardan uzak durun.
- O alışkanlık için harcadığınız zamanı ibadet, spor ve güzel hobilerle doldurun.
- Bu süreçte size destek olacak, dua edecek güzel insanlarla bir arada olun.
- Kötü alışkanlığın zararları hakkında araştırma yapın, zihninizi bilinçlendirin.
- Küçük de olsa her başarınızı kutlayın, kendinizi ödüllendirin.
Bu adımları dua kanatlarıyla yüceltin. Unutmayın ki dua müminin silahıdır, duanın erişemeyeceği bir hedef yoktur. O yüzden dua okunu her daim Yüce Yaradanın dergahına fırlatın ki, kötü alışkanlıklar zırhınızı delebilmesin.
Aziz kardeşlerim, hepimiz az veya çok kötü alışkanlıkların tuzağına düşmüşüzdür. Fakat o tuzakta kalmak başka, bir an önce kurtulmak için çabalamak başkadır. Siz de o özgürlüğe erişmek için hemen bismillah deyin, yukarıdaki samimi duaları okuyup, fiili çabalarınızla taçlandırın. Unutmayın ki Allah, kendisine yönelen ve dua eden kulunu asla geri çevirmez. O'nun izniyle bir gün gelecek, tüm kötü alışkanlıkları geride bırakmanın sevinç ve gururunu yaşayacaksınız. Yeter ki siz inanın, dua edin ve eyleme geçin. Rabbimiz hepimizi kötü alışkanlıklardan muhafaza buyursun, şifalar ve güzellikler bahşetsin inşallah. Amin!